MENU

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

PRATİK LİNKLER

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 84778

  BASEL

Basel II Geçiş Süreci

Basel II olarak anılan "Sermaye Ölçümü ve Sermaye Standartlarının Uluslararası Düzeyde Uyumlaştırılması" çalışmaları kapsamında hazırlanan Basel II düzenlemeleri 28/06/2012 tarih ve 28337 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce 01.07.201131.06.2012 tarihleri arasında bir geçiş süreci öngörülmüştür. Söz konusu geçiş sürecinde bankalarımızdan düzenleme taslaklarına ve raporlamalara ilişkin uygulamadan kaynaklanması muhtemel yorum farklılıkları ve benzeri sorunları Kurumumuza iletmeleri istenmiş ve gelen sorular ile sorulara verilen yanıtlar Kurumumuz internet sayfasında yayımlanmıştır. Düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte bahse konu sorular nihai düzenlemelere göre revize edilerek 17/06/2013 tarihinde SYR:2013/1 sayılı Genelge (BaselII düzenlemelerinin uygulamasına ilişkin açıklama) Eki'nde yayımlanmış ve Kurumumuz internet sayfasında erişime açılmıştır.

Ayrıca, Basel II standartlarına uyum çerçevesinde kredi riskine esas tutarın içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımlar ile operasyonel riske esas tutarın ise ileri ölçüm yaklaşımı ile hesaplanabilmesini teminen "Kredi Riskine Esas Tutarın İçsel Derecelendirmeye Dayalı Yaklaşımlar ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ" ile "Operasyonel Riske Esas Tutarın İleri Ölçüm Yaklaşımı ile Hesaplanmasına İlişkin Tebliğ" düzenlemeleri 06/09/2014 tarihinde yayımlanmıştır. Bu çerçevede içsel derecelendirmeye dayalı yaklaşımların kullanılmasının "Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ"in içeriğinde ve sermaye yeterliliği oranı hesaplamasında kullanılacak özkaynak kalemlerinde değişiklikler gerektirmesi nedeniyle "Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik", "Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ" ile "Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik"te de değişikliklere gidilmiştir.

Diğer taraftan, Kurumumuz tarafından Basel II’nin İkinci Yapısal Bloğuna uyum sağlanması amacıyla aşağıda listesi verilen İyi Uygulama Rehberleri yayımlanmıştır. Söz konusu tüm düzenleme ve düzenlemelere ilişkin değişikliklere aşağıdan ulaşılabilir:

 

 

Basel II

Bankaların faaliyetleri esnasında karşılaştıkları veya karşılaşmaları muhtemel risklere karşı yeterli özkaynak bulundurmaları, bu sürecin etkin biçimde otorite tarafından denetimi ve bu konularda kamuoyunun aydınlatılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara bu sayfadan erişilebilmektedir.

 

Temel Belgeler

 

Basel II'ye Uyum Çalışmaları

 

Çalışma Raporları

 

Konuşma ve Sunumlar

 

Basel III

Bankaların faaliyetleri esnasında karşılaştıkları veya karşılaşmaları muhtemel risklere karşı yeterli özkaynak bulundurmaları, bu sürecin etkin biçimde otorite tarafından denetimi ve bu konularda kamuoyunun aydınlatılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalara bu sayfadan erişilebilmektedir.

 

Çalışma Raporları

 

Konuşma ve Sunumlar

 

Basel III - Likidite Karşılama Oranı Uygulaması

Bilindiği üzere, Bankaların Likidite Karşılama Oranı Hesaplamasına İlişkin Yönetmelik 21.03.2014 tarih ve 28948 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yönetmelik uyarınca 01.04.2014 tarihinden başlayarak bankaların Yönetmelik eki şablonları dikkate alarak 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere toplam ve yabancı para cinsinden konsolide olan ve olmayan bazda likidite karşılama oranı hesaplayacakları ve 01.01.2015 tarihine kadar herhangi bir oran tutturma yükümlülükleri bulunmaksızın hesapladıkları oranları Kurumumuza raporlayacakları hükme bağlanmıştır. Yönetmelik uyarınca bankalarca hesaplanması gereken toplam ve yabancı para likidite karşılama oranına ilişkin uygulamadan kaynaklanacak yorum farklılıkları ve benzeri sorunların iletilebilmesini teminen lkodzm@bddk.org.tr isimli bir elektronik posta adresi oluşturulmuştur. Gelen sorulara ilişkin olarak Kurumumuzun vereceği cevaplar ile gerekmesi halinde yapacağı ilave açıklamalar internet sayfamızda Basel başlığı altında oluşturulan "Basel III Likidite Karşılama Oranı Uygulaması" sayfasında yayımlanacaktır. Sadece bankaların birim müdürleri/yöneticileri veya bankalara destek hizmeti veren kuruluşlar aracılığıyla gelen soruların değerlendirmeye alınacağının belirtilmesinde fayda bulunmaktadır.

 

Sıkça Sorulan Sorular